desecretaresse.nl: Prezi is nieuw. Prezi is hot!
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Prezi is nieuw. Prezi is hot!

De populariteit van Prezi wordt snel groter. Prezi is een nieuwe presentatietool waarmee je eenvoudig online presentaties kunt maken. Maar wat is het nu precies? In dit artikel wat Prezi is, wat de achtergrond is en wat Prezi zo bijzonder maakt. 

Wat is Prezi?
Prezi is een applicatie gemaakt in Adobe Flash Professional waarmee je online presentaties kunt maken. Een Prezi-presentatie bestaat in feite uit één ‘groot vel papier’ (canvas) waarop je de presentatie maakt. Je kunt hierbij inzoomen op details en uitzoomen voor overzicht. Je kunt ook hyperlinks, afbeeldingen en video’s toevoegen. Je kunt een prezi online gebruiken, maar je kunt de presentatie ook downloaden en offline gebruiken. Je bent daarmee tijdens je presentatie dus niet afhankelijk van de internetverbinding.

Omdat Prezi uitgaat van een oneindig groot canvas is het ook wel te vergelijken met een mindmap. Je kunt daarom veel creatievere en effectievere presentaties maken. Met een pad vertel je je verhaal. Je kunt dit pad van te voren aanbrengen in je prezi en dit pad volgen tijdens je presentatie, maar dit hoeft niet per se. Je kunt ook tijdens je presentatie inzoomen op verschillende onderdelen en uitzoomen wanneer overzicht gewenst is.

Waar komt Prezi vandaan?
Adam Somlai-Fischer en Peter Halacsy (beide uit Boedapest, Hongarije) voelden zich bij het vormgeven en uitwerken van hun ideeën beperkt door traditionele slides en begonnen in 2007 te werken aan Prezi. In het begin noemden ze het ZuiPrezi, waarbij ZUI staat voor Zooming User Interface en prezi is een Hongaars verkleinwoord voor presentatie. Maar omdat bijna niemand ZuiPrezi kon uitspreken hebben ze eind 2008 besloten de nieuwe applicatie Prezi te noemen. Na een jaar in beta werd Prezi op 5 april 2009 officieel gelanceerd. In juli 2009 investeerden Sunstone Capital en TED Conferences in Prezi en in november 2009 werd het kantoor in San Francisco geopend.

Eigenlijk gaat de achtergrond van Prezi nog verder terug. Want Adam Somlai-Fischer maakte in 2001 al zijn eerste zooming interface. Adam is van origine new media artiest en architect. In 2009 won hij de World Technology Award en was hij geselecteerd als één van de 50 nieuwe topontwerpers door International Design Magazine. In 2008 was hij geselecteerd als één van de 15 nieuwe toparchitecten in Azië-Europa.

Wat maakt Prezi zo bijzonder?
Prezi is niet zomaar een nieuwe tool om presentaties mee te maken. Prezi wordt wel de PowerPoint-killer genoemd en dat is niet voor niets. PowerPoint maakt gebruikt van een lineair pad, terwijl Prezi uitgaat van een oneindig canvas. We kunnen mindmapping zien als de achtergrond van Prezi. Met een mindmap kunnen mensen makkelijker dingen onthouden, op briljante ideeën komen en mensen overtuigen. Prezi voegt daar nog iets aan toe: de 3e dimensie. Door de mogelijkheid van zoomen kun je makkelijker onderscheid maken in hoofd- en bijzaken. De belangrijkste informatie (of de hoofdonderwerpen) maak je groot en de details maak je klein. De details worden pas zichtbaar als die specifieke informatie aan de beurt is.

Een ander belangrijk punt dat Prezi bijzonder maakt is dat je een prezi reusable (herbruikbaar) kunt maken. Je kunt prezi’s dus uitstekend gebruiken om kennis te delen. Een heel mooi voorbeeld van een reusable prezi is de prezi Academy: Inserting Animations in Prezi van Balasz Turai die door Jessica de Kok opnieuw gebruikt is om een prachtige prezi te maken voor Prezivent, hét event over Prezi op 9 september 2010.

Prezi kun je ook gebruiken voor andere doeleinden dan presentaties. Je kunt een Prezi embedden in een website en op die manier informatie geven over je bedrijf, diensten of producten. Je kunt een prezi gebruiken voor je curriculum vitae, ondernemingsplan, portfolio, lesmateriaal, demonstraties, enzovoort. Ik hoor graag waar jíj Prezi voor gebruikt.

Tot slot is Prezi erg aantrekkelijk. De manier van in- en uitzoomen ziet er gelikt uit. Natuurlijk is het aan de maker hoe mooi en doeltreffend een prezi wordt. Hierbij is het wel van belang subtiel te blijven en niet te overdrijven. Af en toe je publiek overdonderen kan leuk zijn, maar niet continu.
Bron!

Eerder geplaatste artikelen

Onze site nu ook op twitter
www.desecretaresse.nl is vandaag actief geworden op Twitter! Ik hoor u denken; 'wat heb ik daaraan?' Veel want als u ons gaat volgen op twitter, ziet u als eerste de nieuwste boeken, leuke aanbiedinge...
Lees meer...
Help een carrotmob?
Helemaal van deze tijd: de carrotmob, wat te doen als ze jouw bedrijf mobben? Het fenomeen carrotmob wint gaandeweg steeds meer terrein. Begonnen in de Verenigde Staten duikt het wortel-fenomeen nu o...
Lees meer...
Harde communicatielessen voor Dirk Scheringa
Het gebaar van Dirk Scheringa dit weekend richting gedupeerde klanten was groot en goed. Een keihard ‘mea culpa’ richting de DSB-slachtoffers en de al evenmin boterzachte toezegging dat a...
Lees meer...