desecretaresse.nl: Zo maak je een PowerPoint presentatie
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Zo maak je een PowerPoint presentatie

Weet je nog niet hoe je een PowerPointpresentatie in elkaar draait en durf je dat niet meer te vragen? Lees dan hier de basisbeginselen.

Opstarten
Heb je PowerPoint nog nooit van je leven gebruikt? Je vindt het programma bij ‘start', onder ‘programma's' als onderdeel van Microsoft Office.

Openen
Als je het programma opent, kun je gelijk beginnen. De eerste dia (de openingsdia) opent zichzelf automatisch, met ruimte voor een titel en een korte uitleg. Klaar? De volgende dia maak je door onder het kopje ‘start' op ‘nieuwe dia' te klikken.

Andere opmaak
Wil je de opmaak aanpassen? Onder het kopje ‘nieuwe dia' klik je op ‘indeling'. Dan verschijnt er een aantal verschillende opmaaksoorten, waaruit je kunt kiezen. Daarnaast vind je het vakje ‘lettertypes' om zowel het lettertype als de -grootte te bepalen. Alle nieuwe dia's die je hierna aanmaakt, krijgen dezelfde opmaak.

Overzicht
Ben je na dia nummer zes even het overzicht kwijt? Dan vind je onder het kopje ‘beeld' een overzicht van alle dia's die je tot dan toe hebt gemaakt op je beeldscherm. Wellicht ten overvloede: druk wel zo nu en dan op ‘opslaan'.

Extra's voor gevorderden
Wil je iets meer dan alleen een wit vlak met grote, zwarte letters erop?
- Onder ‘invoegen' zet je er een diagram in of koppel je film- en geluidsfragmenten aan de dia's
- Bij ‘ontwerpen' kun je voor een opvallende groene of zoetige roze achtergrondkleur kiezen
- Ga naar ‘animaties' als je visuele effecten toe wilt voegen, zoals invliegende regels of knipperbollen
- Onder het tabblad ‘controleren' vind je de spellingscontrole

Let op de volgende drie aandachtspunten:
- Aantal dia's: minder is meer. Als je een ware stortvloed aan dia's produceert, moet je daar vervolgens doorheen racen vanwege de tijd. Hoeveel dan wel? Volgens Suzanne Gerritsen in het boek ‘Een goed verhaal' zijn tien dia's voor een presentatie van twintig minuten al vrij veel.
- Informatiestroom per dia: houd het beperkt. Niet het lettertype fors verkleinen (PowerPoint begint standaard met een goede grootte) en hele volzinnen erin proppen. Verdeel de tekst goed over de ruimte en kies maximaal vier of vijf bullets of streepjes.
- Opmaak: houd het simpel. Je kunt je flink uitleven met PowerPoint, maar dat is niet bevorderlijk voor de duidelijkheid en leidt het publiek bovendien af. Laat niet alle kleuren van de regenboog voorbij komen, maar houd de achtergrond wit of eventueel blauw. De tekst is voor de leesbaarheid het liefst zwart, of in elk geval donker.

Lees ook:
Tien powerpoint flaters
Powerpoint: Geluid in presentaties

Bron

Eerder geplaatste artikelen

Onze site nu ook op twitter
www.desecretaresse.nl is vandaag actief geworden op Twitter! Ik hoor u denken; 'wat heb ik daaraan?' Veel want als u ons gaat volgen op twitter, ziet u als eerste de nieuwste boeken, leuke aanbiedinge...
Lees meer...
Prezi is nieuw. Prezi is hot!
De populariteit van Prezi wordt snel groter. Prezi is een nieuwe presentatietool waarmee je eenvoudig online presentaties kunt maken. Maar wat is het nu precies? In dit artikel wat Prezi is, wat de ac...
Lees meer...
Help een carrotmob?
Helemaal van deze tijd: de carrotmob, wat te doen als ze jouw bedrijf mobben? Het fenomeen carrotmob wint gaandeweg steeds meer terrein. Begonnen in de Verenigde Staten duikt het wortel-fenomeen nu o...
Lees meer...