desecretaresse.nl: Tussendoor snacken verandert de hersenen
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Tussendoor snacken verandert de hersenen

Het is zo lekker bij de koffie, die plak cake. Maar wie veel tussen de maaltijden door snackt, krijgt meer moeite om te stoppen met eten en daardoor eerder overgewicht. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers. Meer dan de helft van de Nederlanders is te zwaar, terwijl het erg moeilijk blijkt om daar iets aan te doen. Onderzoekers Suzanne La Fleur en Mireille Serlie van het Amsterdam Medisch Centrum zoeken naar verklaringen in de hersenen.

Stopsein verstoord
De onderzoekers lieten gezonde jonge slanke mannen tussen de maaltijden door snacks eten met veel vet en suiker. Na zes weken bleken hun hersenen minder serotonine aan te maken. Dit stofje zorgt ervoor dat je vanzelf stopt met eten als je genoeg hebt. Bij mannen die dezelfde zoete vette snacks aten maar dan juist bij de maaltijd, veranderde niets in het hoofd.

Dus als iemand vaak als tussendoortje bijvoorbeeld een gevulde koek neemt, eet hij eerder te veel bij de maaltijden. Want het is moeilijk om te stoppen met eten als je het idee hebt dat je nog trek hebt. Dezelfde combinatie van vet en suiker heb je trouwens ook bij een saucijzenbroodje met een glas gewone cola.

Comfort foodHoe en waarom de hersenen zo reageren op de tussendoortjes wordt nu verder onderzocht. Wel is bekend dat suiker en vet het zogeheten beloningssysteem stimuleren in de hersenen. Daarom grijpen we bij stress graag naar snoep om ons beter te voelen. Ook willen onderzoekers weten of de hersenen weer normaal gaan werken als je de tussendoortjes schrapt.

Over dit onderzoek vertelden de onderzoekers op zondag 20 januari in Labyrint TV, waarin ook de link met Alzheimer of diabetes type 3 werd genoemd.

Een toekomst zonder diabetes. Daar gaan we voor!Wetenschappers werken met geld van het Diabetes Fonds hard aan oplossingen voor diabetes. Geld dat donateurs en collectanten bijeen brengen. 

Bron: EZPress, van Diabetes Fonds

Eerder geplaatste artikelen

Open dag bevolkingsonderzoek borstkanker
Het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland bestaat 20 jaar. In het kader van oktober borstkankermaand houdt Bevolkingsonderzoek Midden-West op donderdag 28 oktober 2010 van 12.00-16.00 uur een o...
Lees meer...
Start-up brengt transparantie in fitnessjungle
Vandaag is een zoek en vergelijking site voor fitnesscentra gelanceerd www.regiofitness.nl. Bezoekers van Regiofitness.nl kunnen deelnemende fitnesscentra na een online vergelijking vrijblijvend uitpr...
Lees meer...
Recordbedrag voor Pink Ribbon
Ondanks de economische recessie haalde liefdadigheidsorganisatie Pink Ribbon vorig jaar 5,7 miljoen euro aan donaties binnen, ongeveer 2,2 miljoen meer dan het jaar ervoor. De stichting, die opkomt vo...
Lees meer...